2011. november 28., hétfő

Batthory Eörsebeth

mit is írt az a bunkó nő? molylepke? azt hiszem.. szeretett volna ő ilyen csodálatos molylepke lenni!..

már évek óta.. igen, sajnos már évek óta nem foglalkoztam ezzel a nagyságos nővel, Báthory Erzsébettel.. nem méltó, nem érdemli meg az elfeledést.. mondjuk nálam ilyesmiről szó sincs, mert akárhol hallom meg a nevét, felderengenek a tapasztalatok, előtör a szerzett tudás, amit senki sem vehet el, és fellobbanok, mint a tűz!
valamiért a szívemen viselem ennek az asszonynak a sorsát, és szeretném bizonyossá tenni az emberek számára a puszta tényeket.
majd ha lesz bárki is akár ilyen erős, kitartó mint Ő, akkor az vessen rá követ.. de addig szerintem a tudatlanok csak fogják be a szájukat, és rendezzék a saját életüket..

          

Zolghalathomotth ayanlom kgdnek mynth Jo akaro Fyam Uramnak, Istenthwll kywanok kgdnek eghesseghöss hozzw eletötth boldogwll megh adathny mynd Azzonyommall ew kegmevell edgyethemben: etc.

Az ked leveletth vötthem es Jo tanacsyath mellyben Inth kegd hogy semmy dologban ne arcsyam magham, se hozzajok ne kwldgyek, Az ked Jo tanacsyath, es Inteseth fölötte nagy Jo neven vötthem kegtöll, es ha az Ur Isten eltheth meghis zolghalom kegdnek, hozzam valo Jo akarattyath: Ir ked arrulis hogy megh Iryam Bechben faluim ell rablasath, es egetteteseth, myngyarasth megh Irtham mynek elötthe az ked levele erközöth, mert bizonsagull hiwom az Istenth, hogy miegh ekkoraigh hiwseghömöth megh tartottam ew Fölseghehözz nemis Igyeköszthem masshozz kötheleznöm hiwseghemöth. Azonis leszök penigh valaminth s-valahogy leszen, hogy ezön hiwsegben megh maradgyak. I[ste]n sokaigh elthesse kegdeth Jo eghessegben.

Datum ex nostra Leuka: 3: Juny: 1605.

Kegd Jo akaro Annya Zolghall:
Bathory Eörsebeth

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése